Odoo • Image and Text

PENSAR GLOBAL I ACTUAR LOCAL

La via verda d'Alaró

Ens trobem en una situació d’emergència climàtica a nivell mundial. El canvi climàtic  és una realitat, les evidències científiques ho avalen, i les conseqüències sobre el planeta i la humanitat són i seran molt impactants. És urgent dur endavant actuacions clares i concretes per afrontar el repte climàtic i mitigar les seves conseqüències. Tots i totes em som responsables i hem d’actuar, però especialment han d’actuar els governants que poden decidir i dur endavant polítiques concretes que redueixin i evitin l’ús de combustibles fòssils. Aixó suposa un canvi respecte a les formes de funcionar actuals, moltes de les quals les hem integrat com una necessitat dins la nostra vida quotidiana,  però canviar-les és possible i a més, poden suposar una oportunitat per millorar la qualitat de vida de les persones, i especialment de les generacions futures.

Un exemple clar, és canviar la mobilitat actual  de dependència de l’ús del cotxe per una mobilitat basada en el transport públic, anar amb bicicleta o peu amb seguretat.

Un dels sectors que contribueixen més al canvi climàtic a les Illes Balears és el transport, especialment el transport aeri -a l’estiu cada minut arriba un avió a l’aeroport de Palma, i l’estimació total d’emissions és de 286300 tones de CO2- i el transport terrestre. A les Illes tenim el nombre de cotxes més elevat d’ Europa (més d’un cotxe per a cada habitant), i pel contrari ens trobem a la cua de tot l’ estat espanyol amb transport públic, i amb altres alternatives com anar a peu o amb bicicleta amb seguretat.

 

Alaró no és una excepció, el nombre de cotxes és molt elevat i no atura de crèixer, mentre tenim un transport públic insuficient per ser una alternativa real i efectiva. El cotxe ens invadeix  l’ espai públic i condiciona la vida dels ciutadans del poble i dels visitants, i no podem continuar així. Inicialment ens pot resultar molt difícil reduir i prescindir-ne, però ara és una qüestió d’urgència per millorar la nostra relació amb el clima, amb les persones i amb l’espai públic.

La proposta d’aconseguir una Via Verda que permeti anar des de l’estació d’ Alaró-Consell fins a Alaró (i a l’inversa) a peu i/o amb bicicleta, i fer-ho de forma segura és obrir una possibilitat d’una mobilitat alternativa a l’ús del cotxe. Ara tenim la possibilitat que  el projecte de la Via Verda sigui una realitat, la Llei de Camins aprovada a l’anterior legislatura ho permet, i  fer-ho possible està en la voluntat i decisió política dels qui governen a l’ Ajuntament, al Consell de Mallorca i al Govern de les Illes Balears.

Suposem que davant l’emergència climàtica i la voluntat de tots els partits polítics per donar resposta en aquesta emergència, la Via Verda serà una realitat, i un exemple  d’actuació concreta i local  per respondre al repte climàtic.

No fer-la possible seria no estar a l’altura de les necessitats i urgències dels temps que ens ha tocat viure.


Margalida Rosselló