SINERGIES
Autoestima, salut i gènere (2)
L’autoestima és aquest far que ens guia cap al nostre benestar. Una autoestima sana ens ajuda a creure que mereixem tot el bo que ens passa a la vida, vol dir que “em valoro” i “m’estim”, que “em sento bé amb mi mateixa, en totes i cadascuna de les facetes de la meva vida“.Per aquest motiu les dones portem molt de temps lluitant per deixar d’assumir els rols de gènere, ja que comportar-se en la vida com s’espera aquí “fora”, implica deixar de ser nosaltres mateixes, ens convertim en persones depenents i acabem per sentir-nos incompletes. El cost emocional de no complir amb l’ordre establert, és la culpa i sentir que som egoistes.
Els homes tampoc es lliuren. Encara que socialment es portin la part més ben valorada, ells han estat educats per ser valents, forts i poderosos, no han de mostrar signes de debilitat. Per aquest motiu molts es converteixen en controladors, utilitzen la seva força per dominar i sotmetre o gestionen la seva tristesa a través de l’ira i l’agressivitat. I quan desobeeixen aquest manament, són discriminats o pressionats per altres homes i per algunes dones encara de ment masclista, i se’ls etiqueta de “rars” fent que se sentin fora de lloc, moltes vegades amb sentiments de culpa.
En qualsevol cas, tots aquests manaments són inútils i fan que la nostra autoestima es ressenti, es faci malbé i per això cal que dones i homes transcendim aquests patrons i ens alliberem d’aquests fantasmes. És important facilitar aquest procés entre els dos gèneres, sense que es produeixin tensions per això, permetent que cada un es vulgui i accepti tal com és, i anar treballant per desposseir-nos de les creences i valors tradicionals de gènere que tant ens limiten i fan mal a les nostres vides.
Un exemple clar són les diferents condicions en què dones i homes desenvolupem les nostres tasques personals, familiars i professionals, generant diferències en els processos i resultats de salut i malaltia, així com en l’atenció des dels serveis de salut.
En aquest sentit, la “Associació Dones per a la salut” porta més de 30 anys treballant per canviar les realitats que afecten les dones, per tal de millorar la seva salut i benestar. Aprendre a estimar-se i conèixer-se bé juga un important paper en la salut emocional i física de les persones, ja que una autoestima sana potenciarà la capacitat de desenvolupar les nostres habilitats i augmentarà el nivell de seguretat personal, mentre que una baixa autoestima mantinguda en el temps, ens enfocarà cap a la derrota i el fracàs en sentir que som incapaços de resoldre les situacions adverses, produint símptomes físics, malestars, trastorns d’ansietat i depressió.
En poques paraules, l’autoestima és un procés que dura tota la vida, és fràgil, canviant i bàsicament depèn de la nostra interpretació sobre el que observem i ens passa, de la nostra actitud davant la vida. Per això és important fomentar-la des de la infància, a través d’una mirada lliure de rols i estereotips tradicionals de gènere, que explori la vida amb tots els seus matisos de colors. Eduquem en la llibertat de ser i de permetre que els i les altres siguin, respectant la diversitat sexual i cultural, per aconseguir un món més humà.
Mariló Molina Aragón