Odoo • Image and Text

SINERGIES

Autoestima, salut i gènere (1)

Si autoestima i salut són dos conceptes que van de la mà, el gènere representa aquesta veueta interior que ens censura i ens saboteja cada vegada que sortim de les normes establertes per la societat patriarcal en la qual vivim.

El gènere és el conjunt de característiques, normes socials, polítiques, econòmiques, culturals i psicològiques assignades a cada sexe, conformant el que en cada societat i en cada temps es considera “femení” o “masculí”.

Aquestes característiques i normes són implícites i són conegudes com a rols de gènere i, per descomptat que no reflecteixen el que dones i homes som necessàriament, sinó el que hem o hauríem de ser, el que s’espera de nosaltres en funció del nostre sexe biològic. Aquests es transmeten a través d’una socialització diferenciada, dels rols i comportaments vistos i apresos en la família, de missatges rebuts a l’escola, als mitjans de comunicació, etc. Una domesticació en tota regla!

Exemples: les dones hem de ser i estar guapes, fer bona olor, sense pèl en el cos; som sensibles, cuidadores, hem de ser mares i / o realitzar-nos a través de la maternitat i sacrificar-nos pel benestar de tothom, som l’harmonia a la llar i resolem els conflictes familiars, no cridem ni ens enfadem, hem de ser comprensives , etc.

 

També hi ha rols per al gènere masculí, però a ells els toca la part millor valorada socialment, ho deix per a la segona part d’aquest article.

Quan les dones ens sortim de la norma (cosa fàcil, ja que el rang de comportaments adequat per a les dones és molt reduït) vol dir que ens estem tornant “boges” i ens convertim en “guarres”, “males mares”, “bruixes” o algun OVNI ens ha abduït suplantar la nostra identitat, fent-nos creure i sentir que som “defectuoses”. En conseqüència, els motius o raons que ens porten a desobeir i actuar perden credibilitat, valor, i en el pitjor dels casos, ens arrisquem a perdre la vida i, per si fos poc, al fet que ens responsabilitzin d’això (les xifres mostren que la majoria d’assassinats per violència masclista es cometen en el procés de separació i o divorci i, en molts dels casos, no s’ha denunciat).

La veritat és que quan les dones decidim desobeir aquests mandats tradicionals i rancis, és perquè ja està afectant seriosament a la nostra salut emocional i física. Necessitem recuperar la nostra veritable essència, ser autèntiques, naturals i salvatges, ser nosaltres mateixes, empoderar-nos. I aquí entra en joc l’autoestima.

I què és l’autoestima? D’això, de la relació amb la salut física i emocional i del rol que hi juga el gènere, xerraré al pròxim número.


Mariló